Achterveld 2 (zon)

Mannen zondag, 2, 4e klasse 14

27 november 2016 11:30

SV Laren ’99 2 - SV Achterveld 2 1-2 (0-1)

Het waren twee ongelukkige momenten die ten grondslag lagen aan de grafstemming bij titelkandidaat Laren na afloop van het verhitte duel met stabiele middenmotor Achterveld. Typerend was de manier waarop het duel ten einde kwam, want een opstootje tussen de uitblinkers van beide elftallen deed de scheidsrechter besluiten de blessuretijd niet uit te laten spelen. Dat was vooral voor de zwart-witten jammer, want Achterveld kwam, op één moment na, niet meer van eigen helft af. Het was voor de bezoekers een zaak van achterin de boel dichthouden en hopen op een uitbraak. Onze verslaggever was ter plaatse.

Met goede moed begon de ploeg van Mohamed Akkarouid aan de warming-up voor een duel waarin wel eens de tweede plek bemachtigd kon worden. In de wetenschap dat Roda dit weekend lijnrecht tegenover ’s Graveland zou staan, was het voor het dit jaar boven zichzelf uitstijgende Laren zaak de drie punten in eigen huis te houden. “Wat de concurrentie doet is voor ons niet zo belangrijk. Wij moeten gewoon de drie punten in eigen huis houden en daarna kunnen we kijken wat dat met onze positie doet.” aldus een getergde Joris Flink, die tijdens de sabbatical van captain Andrea (Guido, red.) de aanvoerdersband met verve heeft overgenomen. En niet van plan is deze op korte termijn terug te geven: “Kijk, het is leuk dat die man [Andrea] in de rimboe met z’n pik staat te slingeren, maar wij zijn hier sinds september met iets moois bezig. En ook hij zal z’n plek weer moeten verdienen.” De passie waarmee de captain de woorden uitspreekt doet vermoeden dat het publiek voor een waar voetbalgevecht staat. Echter, niets van dat alles. Laren begint slap, te slap, aan een wedstrijd met een tegenstander die nog geen twee weken geleden eveneens titelkandidaat Kampong thuis heeft verslagen. Laren was dus gewaarschuwd, maar kwam het eerste half uur niet in zijn spel. Het zou geen rol moeten spelen, maar misschien was de afwezigheid van Resing en Creemers toch een groter gemis dan ieder die Laren een warm hart toedraagt zou willen toegeven. Het was uiterst ongelukkig hoe de thuisploeg tegen een achterstand aan kwam te kijken. Linksachter Andrea (Daniël, red.), die de gehele linkerkant bestreek en verdedigend nauwelijks in de problemen kwam, speelde de bal terug op keeper Out. Er is wel eens gezegd dat elke terugspeelbal naast het doel zou moeten zijn, maar slechts zelden gebeurt er wat er die zondag gebeurde. De zon en de maan stonden in de perfecte positie, ergens in India hield een koe zijn adem in en de rubberen korrels onder de schoenen van de jonge keeper deden hem uitglijden op het meest ongelukkige moment denkbaar. De bal rolde. En rolde. En kwam eigenlijk nooit meer tot stilstand. Totdat deze de omhelzing voelde van het Larense doel. 0-1. Dit was tevens de ruststand.

In de tweede helft maakte Andrea (Daniël, red.) plaats voor Marlon Tarzan Schneller, waarmee de thuisploeg hoopte voorin iets te forceren. Daarnaast schoof Morsink door naar het middenveld, waardoor de ploeg van Akkarouid eigenlijk met slechts drie verdedigers speelde. Het sorteerde effect. Waar de overmacht van Laren in de laatste vijftien minuten van de eerste helft al duidelijk zichtbaar was, werd dit in de tweede helft alleen maar groter. Het bood Achterveld de kans om zijn verdedigende kwaliteiten nog maar eens aan te spreken. Ook de keeper, veelal vergeleken met Michael Aerts, werd de gelegenheid geboden zijn carrière met een aantal uitstekende reddingen extra glans te geven. De gelijkmaker liet lang op zich wachten. Mulder werd gewisseld voor Andrea (Guido, red.) en Nordemann kwam voor Kaarsgaren (Martijn, red.). De laatste pass kwam telkens niet aan. De aanvallers hadden hun vizier niet op scherp staan. Cliché op cliché, maar Laren bleef tegen een achterstand aankijken. Er was uiteindelijk een hoekschop voor nodig om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen. Captain Flink gaf aan een corner bij de eerste paal neer te leggen en Morsink had de boodschap duidelijk begrepen. Via het lichaam van de bonkige verdediger, die de tweede helft vooral op het middenveld was te vinden, kwam de bal bij Kaarsgaren (Jeroen, red.) die via een pirouette zijn bal in het doel wist te werken. Achterveld benadrukte buitenspel, maar scheidsrechter Krommenhoek sloot zijn gehoorgangen en ging onverminderd door met waar hij mee bezig was. Chaos ontstond. Laren bleef doordrukken, maar Achterveld wist plots weer hoe het moest voetballen. Het was een spaarzaam moment waarin Laren niet goed op zijn hoede was dat Achterveld in de buurt van doelman Out kon komen. Een onterecht gegeven inworp én een onterecht toegekende vrije schop aan de rand van het strafschopgebied betekende opnieuw een voorsprong voor de bezoekers. De bal werd door (!) de muur op keeper Out afgeschoten. Hij werd losgelaten en de tulband dragende centrale verdediger van Achterveld was er als de kippen bij. 1-2. Het had aardig wat energie gekost om op gelijke hoogte te komen, dus moest Laren uit een ander vaatje tappen. Veel tijd was er niet meer. Toen ook spits Broere noodgedwongen het veld moest verlaten leek iedereen vrede te hebben gesloten met een verliespartij op eigen bodem. Er waren nog wat luttele minuten te spelen, de blessuretijd, toen ook bij Morsink de realisatie kwam dat er wel eens verloren kon gaan worden. Een stevig duel met een tegenstander eindigde niet in een rode kaart voor beide heren, maar in het eindsignaal van de wedstrijd. Teleurstelling alom. Er was verder niemand bereikbaar voor commentaar.

Daar Roda het duel met ’s Graveland later die zondag wist te winnen, staat Laren nu op een vierde positie met 5 punten minder dan koploper Roda. Roda heeft tevens een wedstrijd minder gespeeld. Ditzelfde geldt voor Kampong dat met 20 punten de derde plek deelt met Laren. Daar tussenin staat ’s Graveland met 22 uit 10. De titelrace blijft onverminderd spannend. Is het te vroeg om al een gedoodverfde kandidaat aan te wijzen? Laren gaat komende zondag op bezoek bij achtervolger HDS (16 uit 10). Wie weet hoe de ranglijst er na dit weekend uit komt te zien? Wat een zekerheid is, is dat Laren samen zal moeten komen om het goede gevoel van de afgelopen weken vast te houden. Trainen op het scherpst van de snede, fysieke ongemakken beperken en als een team de laatste drie wedstrijden (twee competitie, één beker) voor de winterstop in zal moeten gaan