30 april 2017 11:00

Accommodatie

Onbekend

S.V. Achterveld 2 – SV Laren ’99 2 2–1 (2–1)

Het had een pleister op de wonden moeten zijn, een goede stap in de richting van die felbegeerde tweede plek en een mooie uitzwaaiwedstrijd van Thomas “Cristiano” Mulder, maar het werd niks van dat alles. Na het debacle in de beker eerder deze week (2-1 verlies tegen V.V. Uno, red.), was het de Larense equipe er alles aan gelegen eerherstel te bewerkstelligen en met drie punten de lange reis van Achterveld naar huis af te leggen. “Het belooft een zware pot te worden” sprak assistent-scheidsrechter Van Rosmalen, die thuis tegen deze tegenstander zijn debuut als scheidsrechter maakte. En dat werd het, zo viel ook onze verslaggever op.

Het is natuurlijk zonde dat Laren 2 in de cruciale fase van de competitie te doen krijgt met absenties bij 1, maar ook onnodige blessures en afwezigen in 2, het team dat zo vaak als collectief wedstrijden over de streep wist te trekken. Vorige week thuis tegen AFC Quick (7-0 winst, red.) was er geen vuiltje aan de lucht en wist het tweede met invallers er minstens net zo’n mooie show van te maken als “normaal”, maar dat was tegen een ploeg die onderin meedraaide in een competitie waarin iedereen van iedereen kan winnen. Dat bewees Achterveld vandaag maar weer eens. De angstgegner van Laren was op zijn hoede na het met 3-0 verloren bekerduel een aantal weken geleden, maar kon door strikte KNVB-regels geen beroep doen op spelers van het eerste en zag zich door het financial fair play beleid van de UEFA genoodzaakt af te zien van het aantrekken van Carlos Tevez, zo schreef deze krant al eerder. Zonder Visscher, Morsink, Resing, en Schneller maar met Van ’t Wout, Majoor, De Groot (A1) en Jacobs (A1) trok Laren ten strijde.

Laren schoot uit de startblokken op het warme kunstgrasveld bij Achterveld. Dat de thuisploeg in 18e minuut op voorsprong kwam had niemand voorzien, maar daaraan ten grondslag lag wellicht de slopende week voorafgaand aan het duel en, opnieuw, een te korte en gehaaste voorbereiding. Door niet kordaat ingrijpen van de Larense defensie kon de linksvoor van de Amersfoortse club met een bekeken schuiver voor de 1-0 tekenen. “Niks aan de hand” schreeuwde Flink Jr., maar het doemscenario leek zich 7 minuten later voor de bezoekers verder te ontvouwen. In de 25e minuut was het namelijk een miscommunicatie achterin bij Laren die de thuisploeg steviger in het zadel hielp. Doelman Out kwam uit en met een listig tikje wist de Amersfoortse aanvaller uit de kluts het net te vinden. Laren stroopte zijn mouwen op en voorzag, opnieuw, een potje op het scherpst van de snede. Misschien was dit wel waar het mis ging, want net als tegen V.V. Uno kwam Laren meer en meer in de duels. Echter, de Noord-Hollandse vereniging staat bekend om zijn vloeiende combinatiespel, maar juist daar ontbrak het aan in het vervolg van de wedstrijd. Desalniettemin hadden de zwart-witten in het vervolg van de eerste helft het betere van het spel, mede door enkele tactische wijzigingen, waarbij De Groot als vervanger voor Mulder werd gebracht en er achterin al vroeg 1-op-1 werd gespeeld. De man meer situatie op het middenveld pakte goed uit en resulteerde uiteindelijk in de 43e minuut in de aansluitingstreffer van Andrea (Guido, red.), die vlak daarvoor nog de paal wist te raken. Jacobs werd eveneens gebracht en wist met een vlammend schot de keeper, waarvan gesuggereerd werd dat hij s’ochtends uit de lokale kroeg was geplukt, te testen.

De emoties liepen hoog op. In de rust was het trainer Akkarouid er alles aan gelegen zijn ploeg op scherp te krijgen en hen zo goed mogelijk voor te bereiden op het tweede bedrijf. Door de stevige speech begon Laren fel aan de tweede helft. Achterveld had nauwelijks wat in te brengen tegen een ploeg die duidelijk getergd was, maar in doelpunten werd het overwicht niet uitgedrukt. Sterker nog, dat de thuisploeg hulp kon gebruiken was ook de scheidsrechter opgevallen. De leidsman van dienst bestrafte een lichte overtreding op het middenveld van captain Andrea met een gele kaart, waardoor Laren tijdelijk met 10 man kwam te staan. Saillant detail: de captain van de thuisploeg was zelfs verbaasd dat er geel aan te pas kwam. De gele kaart was olie op het vuur, en ook aan de zijkant ontstonden er verbale gevechten tussen de trainers en de staf. Dat Garabet (daar heb je hem Matty, red.) luttele minuten later eveneens tegen een gele kaart opliep wegens commentaar op de leiding, was natuurlijk oliedom, maar helaas niet geheel onbegrijpelijk. Met negen tegen elf lukte het de thuisploeg wat meer in de buurt van doelman Out te komen, maar dit leidde niet tot grote kansen. Toen beide elftallen weer compleet waren was het voor de zwart-witten pompen of verzuipen. De sterk-opterende centrale verdediger annex rechts- en linksback Andrea (Daniël, red.) werd 10 minuten voor tijd eveneens gewisseld, waardoor de bezoekers met slechts één verdediger kwamen te spelen. Het werd duidelijk dat Laren zich niet of nauwelijks tot dit laatste hulpmiddel heeft moeten wenden dit seizoen, want tot hele grote kansen leidde dit niet. Totdat er in de slotfase van het doel een vloeiend lopende aanval over de rechterkant voor werd getrokken en Kaarsgaren met een fikse schouderduw in de rug van scoren af werd gehouden. Protesten leverden niks op, waardoor de thuisploeg zich met drie punten in de handen mocht knijpen.

Directe concurrenten ’s Graveland en Kampong wisten hun duels wel te winnen, waardoor de verschillen bovenin minimaal zijn geworden. Laren staat nu derde met 42 uit 20, nummer twee ’s Graveland staat tweede met 43 uit 21 en nummer vier is Kampong met 39 uit 19. Het doelsaldo van de zwart-witten spreekt in hun voordeel, maar het is duidelijk dat de ploeg van Akkarouid de laatste vier duels van de competitie in winst uit moet drukken om de tweede plek alsnog over de streep te trekken. Het zou zonde zijn als dit niet lukte, want menig begeleider, speler en toeschouwer is het afgelopen seizoen door het aantrekkelijke aanvalsspel van het collectief in vervoering gebracht. Ik zal in het vervolg bondiger schrijven, red.