23 november 2019 11:15

Scheidsrechter

B. (Benny) Pattynama

vv VRC 2 – SV Laren ’99 2: 1 – 2 ( 0 – 1 )

Het was de dag van Van Rosmalen afgelopen zaterdag in Veenendaal. De behendige middenvelder annex aanvaller liet zich meerdere malen in aanvallend opzicht gelden en zag zijn inzet in de tweede minuut helaas gekeerd worden door de doelman. Zou het een doelpunt zijn geworden, dan zou deze zeker voor de welbekende Puskás Award – vernoemd naar de Hongaarse voetballer die in de jaren ’50 furore maakte en o.a. bij Real Madrid speelde – in aanmerking komen. Belangrijker nog; Laren wist weer eens te winnen! En dat deed het met verve. Onze verslaggever was niet uitgeslapen, maar wel ter plaatse.

Om 9:30 verzamelden de mannen van Flink Sr. zich aan het Schuilkerkpad in Laren voor een broodje en een bakkie. Een mooi aangezicht was het, die verzameling van bonte persoonlijkheden in de bestuurskamer van de mooiste club van Nederland. Eerst lacherig, later ook serieus. Helaas bleef het lacherige wat hangen, waardoor de coach van de zwart-witten zag zich kort voor aanvang van de wedstrijd genoodzaakt uit zijn spreekwoordelijke slof te schieten en daarmee e.e.a. op scherp te zetten. Dat lukte, want Laren was de eerste 70 minuten de bovenliggende partij. Daarna zakte het wat in elkaar, waardoor het voor een ieder die ons Laren een warm hart toedraagt nog even billenknijpen was.

De wedstrijd ging van start, waarbij de eerste minuut niet werd gespeeld om stil te staan bij het racisme dat zich de afgelopen week op de Nederlandse velden de kop opstak. Een ijzersterk en belangrijk statement. Racisme hoort niet. Punt.

Afijn, het begon goed. Van Rosmalen voerde in de beginfase zoals alleen Van Rosmalen dat kan een stukje acrobatiek op waar Adriaan (van Bassie) jaloers op zou zijn. Geen doelpunt, maar de toon was gezet. Laren beet zich vast en wist in de eerste helft vier of vijf goede kansen in slechts één doelpunt om te zetten. En dat deed het via Broere, die weer eens in de basis begon en sterk opteerde. De bonkige spits speelde zichzelf met een lichaamsschijnbeweging waar Frenkie jaloers op zou zijn vrij, uiteraard op aangeven van Van Rosmalen, en schoot onberispelijk raak.

Scheidsrechter Pattynama had het wellicht niet helemaal bij het rechte eind toen hij later besloot geen penalty toe te kennen voor een overtreding van de Veenendaalse doelman op Wesseling. Deze zelfde doelman werd later gewisseld vanwege fysieke ongemakken. Dat kan ook niet anders als je tegen een blok beton aanloopt. Laren had het betere van het spel, maar wist zich met de kansen geen raad. Ook werd er veel de lange bal gespeeld, terwijl juist de kracht van de zwart-witten in het vloeiende combinatiespel ligt.

Dit was compleet anders in de tweede helft, toen Kaarsgaren (Jeroen, red.) zijn broer (Martijn, red.) verving en Laren meer de bal het werk liet doen. Er werd werkelijk gestreden voor elke meter, waarbij de krachten aan Larense zijde iets sneller leken weg te vloeien dan aan Veenendaalse zijde. Toch was het meer dan verdiend toen Laren zichzelf beloonde en via, hoe kan het ook anders, Van Rosmalen de marge verdubbelde. Een afgeketste bal werd breed gelegd en de behendige middenvelder schoot via de binnenkant van de paal onberispelijk raak. De vervangend doelman had het nakijken.

Naarmate de wedstrijd vorderde, werden de ruimtes groter. De Groot verving de moegestreden Broere en ook achterin liepen de mannen van Flink Sr. op het tandvlees. Een mooi moment voor keeper Lokker om zichzelf in positieve zin te onderscheiden. Met enkele katachtige reflexen was hij de steun van de mannen in zijn defensie. Een van deze mannen was Andrea (Guido, red.), die in de voorlaatste minuut probeerde voetballend de oplossing te vinden, maar dit beter niet had kunnen doen en gewoon, net als zijn teamgenoten, de bal een ros had moeten geven (verslaggever steekt zijn hand op in verontschuldiging, red.). Het was dat de leidsman van dienst geen zin meer had in het gezeik van “zijn” thuisploeg, want kort nadat de mannen van Laren het spel hervatten, blies hij af, terwijl hij kort daarvoor de indruk gaf nog fors tijd bij te willen trekken.

Eind goed al goed. Voor Laren dan. Er werd weer eens gewonnen en de ploeg van Flink Sr. nestelt zich in de subtop van zijn competitie. Met 12 uit 8 ligt de vijfde plek voor het grijpen, maar dan moet er komende zaterdag wel gewonnen worden van Victoria 2, de trotse nummer 3 uit de tweede klasse zaterdag.