21 september 2019 12:00

Scheidsrechter

J. van der Hout

SV Laren ’99 2 – VV Renswoude 2 2 – 2 ( 2 – 1 )

Wie Googelt op “VV Renswoude” ziet bij de resultaten korte steekwoorden staan die relevant zijn voor mensen die zoeken naar een Nederlandse voetbalvereniging. Zo staat er “word sponsor” of “inloggen”, maar ook “wordt clublid”. In de ogen van onze journalist sta je dan al met 1-0 achter, maar dat bleek afgelopen zaterdag in de seizoensouverture van ons Laren 2 allerminst. Onze verslaggever was ter plaatse.

Net als in heel Nederland, was het zonnig in Laren. De parkeerplaats stond vol, de temperatuur liep op en het kunstgrasveld lag lekker te bakken. ’t Tweede zat dan ook in zomermodus toen de leidsman van dienst voor het begin van de wedstrijd floot. Na twee kampioensjaren, een afzwaaiende trainer en een oefencampagne met wisselende resultaten, leek Laren nog niet klaar voor een seizoen op een hoger niveau. Daarvan werd VV Renswoude zich ook bewust toen het na luttele minuten op een 0-1 voorsprong kwam. Het was wat ongelukkig – Mathijs de Ligt ongelukkig – hoe centrale verdediger Cremers de bal met de hand beroerde. Binnen de eigen zestien meter. De scheidsrechter zag het gebeuren en besloot te fluiten voor een penalty. De achterstand was een feit, waardoor het negativisme binnen de ploeg van terugkerend trainer Flink Sr. de kop opstak. Het kookpunt werd bereikt in de korte drinkpauze die de leidsman van dienst halverwege de eerste helft plots inlaste. Harde woorden vielen. Althans, woorden op hard volume. Dit resulteerde er niet in dat Laren beter ging voetballen. Sterker nog, apathisch uitverdedigen (lees: niet uitverdedigen) in de 30e minuut maakte het Renswoude mogelijk op een 0-2 voorsprong te komen. Toegegeven; hij schoot hem lekker binnen.

Na dit doelpunt was het opvallenderwijs de thuisploeg die beter ging voetballen. Na het tweede doelpunt zijn de bezoekers, ook in de tweede helft, nauwelijks op de helft van de zwartwitten gekomen en daarmee werd de basis gelegd voor toch een een positieve afloop van de eerste competitiewedstrijd. Voordat er voor de rust werd gefloten, echter, was het captain Tovar die met zijn sterke linker de aansluitingstreffer produceerde: een vrije trap van een meter of 20 werd met ongekende klasse in de linkerwinkelhaak gekruld. Een schitterende vrije trap waar Messi trots op zou zijn.

Na een warm bakkie thee – het was immers slechts 25 graden – en enkele mutaties, begon Laren met frisse zin aan de tweede helft. Andrea (Guido, red.) begon op zijn vertrouwde 6, waardoor de spitsen directe ondersteuning kregen van Flink en Van Rosmalen. Het was deze Van Rosmalen die in de 65e minuut in het vijandelijke zestienmetergebied werd gevloerd, waarvoor de scheidsrechter besloot een penalty te geven. Flink faalde niet, maar zag wel dat de uitstekend opterende keeper van Renswoude de bal met zijn vingertoppen nog kon beroeren. Het was deze keeper die kort daarvoor zijn ploeg al een aantal keer op de been had gehouden, mede door op inzetten van Resing, Kaarsgaren en zelfs Van Wijngaarden een antwoord te hebben. Met 2-2 op het scorebord dacht Laren een ijzersterke tweede helft te bekronen met een overwinning, maar zelfs met 11 tegen 10 (Renswoude zag zijn creatieve middenvelder geblesseerd uitvallen, maar had reeds drie keer gewisseld) was Laren niet bij machte nog een doelpunt te maken. Uiteindelijk konden beiden ploegen leven met een puntje in de eerste wedstrijd van het seizoen. Komende zaterdag wacht voor ons aller Laren een uitwedstrijd bij FC Almere, waar in de bekerwedstrijd met 4-3 werd verloren. Daar valt dus iets recht te zetten. Vanuit de auto onderweg naar het Oktoberfest in München, groet ik u.